Arlette Andersen | Om Arlette
483
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-483,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Om Arlette Andersen

Arlette Andersen er født i Paris i 1924 og opvokset i det jødiske Marais-kvarter. Hun er datter af ægteparret Edouard Martin og Yvonne Lévy – og søster til den 11 år ældre bror, Lucien.

 

Familien Lévy var en jødisk familie – men kun af navn. Den religiøse betegnelse fyldt ikke i hverdagen i Rue Elzevir 11 bis. Både Arlette, Lucien og deres forældre fastholdt, at de var franskmænd.

Da Arlette havde fået sin studentereksamen i juni 1942 var der så meget uro i Paris – ikke mindst på grund af nazisternes jagt på jøderne, at hun sammen med moderen flygtede til den sydlige del af Frankrig, til universitetsbyen Clermont Ferrand.

 

Faderen var tidligere flygtet fra Paris og havde bosat sig netop her. Hele familien Lévy indlogerede sig i pensionatet Bon Accueil i den lille by Durtol i udkanten af Clermont Ferrand. Efterfølgende begyndte Arlette at læse engelsk på universitetet.

 

Når Arlette Andersen endte i nazisternes berygtede udryddelseslejr Auschwitz skyldes det, at hun var jøde men også på grund af tilfældigheder. En ung franskmand, Mathieu, elev på universitetet, var meget aktiv i modstandsbevægelsen.

 

Han havde en stor viden om mange elever på universitetet. Da han blev arresteret af nazisterne, og tvunget til at samarbejde, angav han sine medstuderende og hjalp med at organisere en stor razzia den 25. november 1943. Her blev mange studerende arresteret og ført væk og senere deporteret til Auschwitz -. blandt andre Arlette Andersen.

Arlette Andersen overlevede ét års fangenskab i Auschwitz, og da hun efter to dødsmarcher vendte hjem til sin familie og hjembyen, Paris, i maj 1945 ønskede hun ikke at genkalde sig de mange grusomme minder.  Arlette Andersen tog fat på en ny hverdag og ikke mindst studierne på universitetet.

 

Arlette Andersen giftede sig i 1950 i Paris med Ole Andersen og flyttede derefter til Danmark. De stiftede familie, men hun holdt sin historie om Auschwitz for sig selv på trods af tatoveringen af fangenummeret på armen. Først i 1990 brød hun tavsheden og indledte en omfattende foredragsrejse.

Foredragene

Næsten 100.000 mennesker havde hørt hendes historie, da hun i foråret 2015 stoppede med at holde foredrag.

 

 I 2016 modtog Arlette Andersen det franske ridderkors for sin indsats.

 

I dag er Arlette Andersen ét af de sidste vidner til de grusomheder, der udspandt sig under den anden verdenskrig.

DanishEnglishFrenchGermanSpanish