Arlette Andersen | Æreslegionen
475
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-475,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Æreslegionen

 

Da Arlette Andersen i 1990, for første gang nogensinde, valgte at fortælle om at overleve Auschwitz og Holocaust, indledte hun en 25 år lang foredragsrejse.

 

150 tilhører havde den 14. marts 1990 taget plads i Trinitatis Sognegård, blandt andet hendes familie, for at høre den historie, der gemte sig bag tatoveringen på hendes arm – fangenummeret 74.853 fra Auschwitz. Allerede ugen efter var Arlette Andersen gæst i den lokale Radio Fredericia og efterfølgende fortalte hun til 50 gæster på Skrillinge Skole ved Middelfart.

 

Da Arlette Andersen efter 45 års tavshed fik lukket op for den historie, som hun havde båret på siden hjemkomsten til Paris i maj 1945, blev flere og flere interesseret i at høre hende fortælle sin gribende historie. Allerede om efteråret 1990 holdt hun foredrag for 100 elever på Kolding Købmandsskole. I årene efter blev det til flere år og flere foredrag – blandt andet på hendes arbejdsplads, Fredericia Gymnasium.

 

I 33 år, fra 1961 til 1994, underviste Arlette Andersen i fransk på Fredericia Gymnasium. Men på trods af den synlige tatovering på armen, var det først efter 1990, at hun begyndte at fortælle om sine oplevelser. Derefter blev det en tradition, at Arlette Andersen fortalte sin historie til skolens 1. g´ere.

Se nogle af politikernes udtalelser her

Indtil 1999 holdt Arlette Andersen årligt 5-10 foredrag om året, indtil 1999 hvor der for alvor blev rift om hendes foredrag. Fra 2008, hvor hun alene holdt 62 foredrag, gik det stærkt. På blot syv år blev der holdt 288 foredrag. Sidste gang, at Arlette Andersen fortalte sin historie var i februar 2015 på Odder Gymnasium. Det var foredrag nummer 426.

Knap 100.000 mennesker har i løbet af 25 år hørt Arlette Andersens historie. For denne enestående bedrift blev Arlette Andersen, på vegne af Frankrigs præsident af Francois Zimeray, Frankrigs Ambassadør i Danmark, udnævnt til officer af den franske Æreslegion ved et arrangement på den Franske Ambassade i København – blandt andet i overværelse af daværende kulturminister Bertel Haarder, tidligere forsvarsminister Søren Gade (V) og Socialdemokratiets forhenværende minister og formand – og tidligere leder af FN’s generalforsamling – Mogens Lykketoft også til stede. Desuden deltog Tysklands og Ruslands ambassadører.

DanishEnglishFrenchGermanSpanish