Mord på Holocaust-overlever giver stof til eftertanke


Af Kirsten Laugesen Ravn

Som en grusom og helt uforståelig optakt til Påskehelligdagene blev en 85-årig fransk kvinde af jødisk afstamning fundet myrdet i sit hjem i Paris fredag den 23. marts 2018; Mireille Knoll var en ganske almindelig kvinde, som i henhold til sin nærmeste familie og naboer levede et stille og meget beskedent liv i en lille lejlighed i 11. arrondissement. Det franske politi mener, at drabet på Mireille Knoll er antisemitisk motiveret, ligesom det er tilfældet med 11 andre mord på franske jøder, begået siden 2006.

Spiller historiske begivenheder som 2. verdenskrig og Holocaust overhovedet nogen rolle i dag i et moderne, relativt fredeligt og globaliseret Europa? Har vi ikke for længst lagt krigens rædsler og store ofre bag os, i takt med at de mange år har skabt en både historisk og mental distance til en tid, som inden længe ikke vil kunne dokumenteres af levende vidner?

Under krigen undslap Mireille Knoll én af de største jødiske masseanholdelser, Vel d’hiv opsamlingen, som betød deportation af 13.000 jøder, hvoraf langt de fleste omkom i nazisternes udryddelseslejre. Hun overlevede Holocaust og den omfattende jagt på franske jøder ved at flygte til Portugal.

Frankrigs højreekstremistiske parti, Front Nationale, menes at have pustet liv i et ulmende jødehad, ligesom partiets stifter, Le Pen åbenlyst har kaldt Holocaust for ”en detalje i historien” – en udtalelse, som også provokerede franskfødte Arlette Andersen til at fortælle sin historie om, hvorledes hun overlevede Holocaust. I modsætning til Mereille Knoll undslap Arlette ikke den omfattende og delvist og meget tabubelagte regeringsunderstøttede klapjagt på jøder i Frankrig og blev i efteråret 1943 fængslet på universitetet i Clermont-Ferrand for at blive overført til den berygtede dødslejr Auschwitz i januar 1944. 70.000 franske jøder blev deporteret i årene fra 1940 til 1945 – kun 2.500 vendte tilbage med livet i behold; Arlette var blandt de få overlevende.

I det meste af nutidens Europa vinder højrepopulistiske, nationalpopulistiske og nationalkonservative partier frem, sådan som det også ses i Tyskland med partiet Alternative für Deutschland, der ved det seneste valg i september 2017 fik næsten 13% af alle stemmer, og som dermed er blevet Tysklands 3. største parti. Partiets spidskandidat, Alexander Gauland, har med sin udtalelse om, at Tyskland bør være stolt over tyske soldaters indsats under begge verdenskrige, i den grad formået at sende AfD ud på en kontroversiel og meget radikal kurs, som deler de parti-interne vande.
Partier som FN og AfD søger bevidst at underdrive omfanget af de forbrydelser, som fandt sted under 2. verdenskrig. Partierne stiller spørgsmålstegn ved Holocaust og forsøger derved at forvanske den historiske dokumentation.

Mere end 1 million europæiske jøder omkom under krigen, de fleste som et resultat af nazisternes vanvidsvision om en fuldstændig og industrialiseret udryddelse af jøder og andre ”undermennesker”.

Efter krigens ophør genforenedes Arlette og hendes familie i Paris, da de alle på mirakuløs vis havde overlevet Holocaust. Arlette flyttede i 1951 til Danmark, hvor hun stiftede familie og arbejdede som lektor i fransk på Fredericia gymnasium – uden ønske om eller behov for at nævne sine oplevelser under krigen. Lige indtil Le Pen lod den utilgivelige bemærkning om den historiske detalje falde. Med mere end 300 foredrag, film og en kommende bog har Arlette Andersen siden 1990 været på en utrættelig, personlig mission mod glemsel, grusom bagatellisering og forvanskning af historiske fakta.

DERFOR må vi aldrig glemme historien om Arlette!

No Comments

Post A Comment

DanishEnglishFrenchGermanSpanish